Noaptea Muzeelor 2022

Scurtă descriere a evenimentului:

1. Proiecția filmului ,,UBB 440 – începuturile iezuiteˮ. Regizor Ion Indolean (Facultatea de Teatru și Film a UBB).

Loc de desfășurare: Sala Media, Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac nr. 35, Cluj-Napoca.

Orar proiecții: Prima proiecție ora 19.00;  A doua proiecție ora 22.00.

Filmul documentar ,,UBB 440 – începuturile iezuiteˮ prezintă istoria primelor secole în care a existat învățământ de nivel academic la Cluj. Acesta se concentrează pe evoluția Colegiului Iezuit pe lângă care au funcționat diferite instituții de învățământ: școală de nivel mediu, internat (convict), Academie/Universitate și Seminar Teologic. Filmările au fost realizate în locurile și clădirile care se leagă nemijlocit de aceste structuri academice.

Parteneri: Facultatea de Teatru și Film; Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană.

2. Expoziția foto-documentară Orașul și Academia.

Loc de desfășurare: în galeriile din Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca.

Orar vizitare: 18.00-24.00

Prezintă istoria Colegiului Iezuit din Cluj, în cadrul căreia a funcționat Academia Claudiopolitană, prima structură de învățământ superior de pe teritoriul României de astăzi. Încă de la întemeierea sa, această instituție a beneficiat de privilegiul de a acorda absolvenților titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor. Vizitatorii au la dispoziție Catalogul expoziției editat în limbile română, maghiară, germană și engleză.

Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană.

  • Acces: gratuit

  • Program: 2 proiecții (orele 19.00 și orele 22.00)

  • Adresă: Sala Media, Turnul Croitorilor, str. Baba Novac nr. 35, Cluj-Napoca
  • Retele sociale:
    Facebook