Noaptea Muzeelor 2022

Scurtă descriere a evenimentului:

  1. ,,Terenuri scăldate în soare, în aer și în apă’’ – o istorie a Parcului Sportiv Universitar din Cluj-Napoca (expoziție temporară) 

Loc de desfășurare: Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4, parter, Cluj-Napoca. 

Orar vizitare: orele 19:00-24:00 (ora de intrare a ultimului vizitator).

Propunem publicului clujean o incursiune în istoria parcului cunoscut astăzi sub numele de Parcul Hațieganu – una dintre cele mai importante oaze de verdeață și recreere ale orașului nostru. Prin imagini și texte sugestive vom evoca personalitatea fondatorului acestui parc, profesorul universitar și medicul Iuliu Hațieganu, dar și diferitele denumiri ale acestui loc (parcul Carol II, parcul Babeș etc.). Un segment important al expoziției va fi dedicat clădirilor găzduite în acest parc și anumitor evenimente sportiv-culturale care s-au desfășurat aici de-a lungul timpului.

Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”; Muzeul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

  1. Proiecția filmului ,,UBB 440 – începuturile iezuiteˮ. Regizor Ion Indolean (Facultatea de Teatru și Film a UBB)

Loc de desfășurare: Sala Media, Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac nr. 35, Cluj-Napoca. 

Orar proiecții: Prima proiecție – ora 19:00;  A doua proiecție ora – 22:00.

Filmul documentar ,,UBB 440 – începuturile iezuiteˮ prezintă istoria primelor secole în care a existat învățământ de nivel academic la Cluj. Acesta se concentrează pe evoluția Colegiului Iezuit pe lângă care au funcționat diferite instituții de învățământ: școală de nivel mediu, internat (convict), Academie/Universitate și Seminar Teologic. Filmările au fost realizate în locurile și clădirile care se leagă nemijlocit de aceste structuri academice.

Parteneri: Facultatea de Teatru și Film; Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană.

  1. Expoziția foto-documentară Orașul și Academia 

Loc de desfășurare: în galeriile din Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca. 

Orar vizitare: 17:00-24:00

Prezintă istoria Colegiului Iezuit din Cluj, în cadrul căreia a funcționat Academia Claudiopolitană, prima structură de învățământ superior de pe teritoriul României de astăzi. Încă de la întemeierea sa, această instituție a beneficiat de privilegiul de a acorda absolvenților titlurile academice de baccalaureus, magister și doctor. Vizitatorii au la dispoziție Catalogul expoziției editat în limbile română, maghiară, germană și engleză. 

Parteneri: Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană.

Parteneri:
Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”; Muzeul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

  • Acces: gratuit

  • Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18.00 – 24.00

  • Adresă: str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4, parter.

  • Telefon: 0264.591.471

  • E-mail: ana.stan@ubbcluj.ro, istorie.muzee@ubbcluj.ro

  • Retele sociale: Facebook