Expoziție interactivă ”Perpetuum Țăndărică”. O reprezentație a spectacolului ”Regele moare” De Eugène Ionesco

Scurtă descriere a evenimentului:

Teatrul de animație este firul roşu ce leagă copilăria de adolescență, o constantă în devenirea generațiilor. Astfel, expozitia “PERPETUUM ȚĂNDĂRICĂ” se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionați de cultură, istorie și teatru.

Teatrul de păpuși este cel mai vechi gen de spectacol de pe teritoriul României. La început, reprezentațiile erau inspirate din Comedia dell’Arte, cu personaje și evenimente adaptate la specificul național. Mai târziu – în toamna lui 1945 – s-a înființat Teatrul de Păpuși, sub conducerea actriței Lucia Calomeri, alături de alți artiști ai vremii. Împreună au ridicat primul spectacol: „Țăndărică pe mările Sudului”.

Astăzi, în România, teatrul de animație este axat pe două mari coordonate: teatrul ca artă şi teatrul ca educație. Dacă rolul educativ este îndeplinit de conținutul repertorial, implicit de text, componenta estetică este asigurată de către scenograf și scenografie, împreună cu regizorul şi actorul devenit personaj.

Dincolo de dimensiunea istorică a muzeului, proiectul “PERPETUUM ȚĂNDĂRICĂ” își propune să expună și creațiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de păpuși, familiarizând publicul cu tendințele estetice și tehnicile de construcție contemporane.

REGELE MOARE

De Eugène Ionesco
Adaptare și regie: Eliza Păuna
Scenografie: Sabina Veșteman și Bianca Veșteman
Construcție păpuși: Daniel Stamate
Muzică: Bobo Burlăcianu
Foto: Andrei Roșianu
Vârsta: 14+
Durata: 60 min.
Distribuția: Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Cristina Țane, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu

“Am scris această piesă ca să învăț să mor”. „Regele moare” o poveste caldă, umană despre viață, despre putere, despre moarte este, poate,  cea mai puțin absurdă dintre piesele lui Eugène Ionesco. Este vorba despre atitudinea omului in fața propriei morți. Refuz, revoltă, resemnare sunt cele trei atitudini pe care eroul, Bèrenger, le trăiește gradat. Mai întâi, refuză să recunoască stadiul de agonie, apoi se revoltă că nu are ce face, că nu poate lupta și , în final este resemnat pentru că nu mai poate face nimic și pentru că timpul curge prea repede. Furia, neputința și frica pot fi coordonatele ce caracterizează starea personajului.

Eliza Păuna, regizoarea spectacolului, a adaptat textul, l-a gândit foarte păpușărește: ”Sensul pe care vreau să-l dau piesei este dezintegrarea existenței. Într-un spațiu simplu, dominat de un tron, personajele văd și descriu sfârșitul lumii și se pregătesc să-l anunțe pe rege de moartea sa. Până la sfârșitul piesei toate personajele, în afară de rege, rămân cu corpurile dezmembrate. Dezintegrarea lumii are loc la vedere și are loc treptat, aproape inobservabil. ”

Parteneri și sponsori ai evenimentului dumneavoastră: Primăria Municipiului București, Direcția de Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București.

  • Acces: gratuit

  • Orar: 
    19.00 – 22.00 Expoziție ”Perpetuum Țăndărică”
    21.00 – 22.00 spectacolul ”Regele moare” la Sala Mare a Teatrului Țăndărică

  • Adresă: Strada General Eremia Grigorescu nr. 24

  • Telefon: 0766599673

  • Email: miruna@teatrultandarica.ro
  • Retele sociale: Facebook