Noaptea muzeelor la Pittner Schule din Reșița, 2022

Scurtă descriere a evenimentului:

Tur ghidat la Pittner Schule/Școala Pittner din Reșița

Casa Pittner este o clădire monument istoric care a fost construită, în a doua parte a sec. XIX, de familia al cărui nume il poartă. Astăzi am defini-o ca o clădire „ecologică”, construcția fiind o combinație ingenioasă de piatră, cărămidă crudă și arsă și din lemn, cu un spectaculos luminator central și o bijuterie pe peretele interior: ceasul solar.

Soții Helen si August Pittner au fost dascăli celebri, apreciați profesional și foarte respectați în Banatul Montan la sfârșitul secolului XIX și in prima parte a sec XX. Dragostea față de copii și comunitate dar, în special, pasiunea pentru nobila meserie, i-a determinat pe soții Pittner să-și transforme o parte din propria casa în școală. Noua Pittner Schule a găzduit mai multe generații de elevi.

Școala Pittner/Pittner Schule este obiectiv de patrimoniu (CS-II-m-B-10918) și se află intr-un proiect de reabilitare și transformare intr-un centru cultural. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Odata cu restaurarea Școlii Pittner, împreună cu bijuteria de ceas solar de pe zidul interior și transformarea vechii școli într-un centru cultural și educațional, ne dorim ca numele dascălilor Pittner să reocupe locul pe care îl merită în istoria comunității reșițene, iar cu această ocazie, să susținem o renaștere a întregii zone.

Pentru Noaptea muzeelor, curtea interioară a școlii va găzdui o expoziție cu lucrări ale lui Nicolae Comănescu și fotografii cu Reșița de odinioară.

Parteneri ai evenimentului dumneavoastră:
Asociatia Euroland Banat, Primăria Reșița și Muzeul cineastului amator

  • Acces: gratuit

  • Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 16.00 – 20.00

  • Adresă: str. Furnalelor, nr. 13B, Reșița, jud. Caraș-Severin

  • Telefon: 0745.126.876

  • E-mail: euroland_banat@yahoo.com

  • Website: www.facebook.com/EURoLandBanatAssoc

  • Retele sociale: Facebook