Muzeul Țării Vrancei – Vizitarea expoziției permanente

Scurtă descriere a evenimentului: 

Muzeul Țării Vrancei din Comuna Vidra este un microcosmos al culturii și civilizației acestui spațiu românesc de la Carpații de Curbură. Este primul dintr-o serie de puncte muzeale, prin care se pun în valoare tradițiile locale, specifice principalelor zone etnografice ale Județului Vrancea.

Amenajat în clădirea primei școli din fostul Ocol al Vrancei, imobilul a fost construit în ajunul Unirii Moldovei cu Țara Românească. Inițiator și prim director a fost un român transilvănean, participant la Revoluția de la 1848, refugiat în Munții Vrancei din cauza persecuțiilor regimului habsburgic din Ardeal: învățătorul Aurel Cota.

Emblemă identitară a republicii răzeșilor din Țara Vrancei, muzeul cuprinde cinci săli, în care pot fi admirate covoarele tradiționale specifice satelor de pe Văile Putnei, Zăbalei sau Nărujei și costumele populare care au dus faima artei cămășilor vrâncene.

La loc de cinste în muzeu se găsește o bogată colecție de ceramică de Irești, documente și imagini vechi cu Schiturile Obștii Vrancei, icoane pe lemn și o frântură din Vrancea arhaică surprinsă în imagini de fotograful Iosif Berman, în 1927.

Punctul terminus al vizitatorului care a trecut pragul Muzeului Țării Vrancei este o biserică de lemn, stilizată, construită din bârne sculptate, foste părți componente ale unor vechi case tradiționale, astăzi dispărute.

  • Acces: gratuit

  • Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 16.00 – 22.00

  • Adresă: Str. Vrancei, Nr.72, Com. Vidra, jud. Vrancea

  • Telefon: 0237.700.936

  • E-mail:muzeulvrancea@gmail.com

  • Retele sociale:
    Facebook