Expoziția ”Istoriile Clujului”; Expoziția ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”, Expoziția ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”
Scurtă descriere a evenimentului:
- Titlu eveniment: Expoziția ”Istoriile Clujului”
Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe. Putem vorbi despre istoria locului și istoria oamenilor, despre clădiri și demolări, despre evenimente sau personalități, despre cultură materială sau spiritualitate, despre conviețuire și tensiuni, despre glorie și declin, și despre câte și mai câte.
Noi am ales să vorbim despre câteva dintre istoriile acestui oraș printr-o expoziție – Istoriile Clujului, activă la etajul 1 al MNIT.
Expoziția reprezintă o prezentare sintetică și clară, în care rezumăm ceea ce se știe și chiar punctăm ceea ce nu se știe despre Cluj. Am pregătit și câteva noutăți, artefacte descoperite în timpul celor mai recente cercetări arheologice din centru, sau din loturi nepublicate până acum.
Această incursiune în trecutul Clujul, din neolitic până astăzi, este ilustrată cu bunuri din colecția muzeului, iar temele prezentate sunt alese în funcție de acest patrimoniu.
Le suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat, chiar dacă unele dintre materialele oferite au fost utilizate doar pentru pregătirea expoziției.
Curatori: Ana-Maria Gruia, Cristian-Aurel Roman
Design expoziție: Török Károly
Fotograf expoziție: Sergiu Odenie
Concept imagine/promovare: Geanina Simion, Ioana Savu-Gruiță
Ilustratori: Radu Oltean, Adrian Barbu
Parteneri ai evenimentului:
Laviniu Lazăr, Radu Lupescu, Radu Mârza și Anca Bâlc, Direcția Județeană de Statistică Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Muzeul Hoștezenilor al Parohiei Reformate Cluj.
Parteneri media ai evenimentului:
Radio Cluj, TVR Cluj, EBS Radio, cluj24.ro, EM Art, Clujul Cultural, Transilvania Reporter, Dilema Veche etc.
- Titlu eveniment: Expoziția ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”
Expoziția a fost realizată în cadrul Proiectului SEE „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” – PA16/RO12-LP10/18.02.2015 şi reprezintă unul dintre obiectivele specifice din cadrul lui.
Expoziția propusă publicului are un caracter mixt, real – virtual. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal prețios. Totodată, vizitatorii vor putea interacționa virtual prin intermediul tehnicii moderne din expoziție cu artefactele și monumentele dacice care au fost scanate și digitizate în cadrul proiectului.
Parteneri și sponsori ai evenimentului dumneavoastră:
Promotorul acestui proiect este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, parteneri fiind Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Parteneri media ai evenimentului:
Radio Cluj, TVR Cluj, EBS Radio, cluj24.ro
- Titlu eveniment: Expoziția ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”
Expoziția LIMES este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES. Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere.
Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.
Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului.
Parteneri ai evenimentului dumneavoastră:
Muzeul Național al Unirii, Alba-Iulia (MNU), Muzeul Național de Istorie a României, București (MNIR), Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeș (MJERG), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Constanța (MINAC), Muzeului Civilizației Dacice și Romane, Deva (MCDR), Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin (MRPF), Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați (MIGL), Muzeul Municipal Mediaș (MMM), Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș (MJM), Muzeul Național al Banatului, Timișoara (MNB), Muzeul de Istorie și Arheologie, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Tulcea (ICEM), Muzeul de Istorie Turda (MIT), Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău (MJIAZ)
Parteneri media ai evenimentului:
Radio Cluj, TVR Cluj, EBS Radio, cluj24.ro