Descoperă Muzeul Mitropolitan Iași

Scurtă descriere a evenimentului:

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Mitropolitan Iași oferă vizitatorilor acces în intervalul orar 17:00-21.30. Vizitatea Muzeului Mitropolitan Iași este încă gratuită pe toată perioada anului, nu doar în perioada evenimentului, așa că vă așteptăm să ne vizitați și după acest eveniment.

Muzeul Mitropolitan Iași este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal. Accesul în muzeu se face pe la baza scărilor de la esplanada Catedralei Mitropolitane (lângă poarta de jos – vizavi de Bibliotecă).

Muzeul Mitropolitan este organizat tematic, în 7 săli: prima sală a muzeului este Sala Sinaxar, un spațiu polivalent, fiind proiectat să găzduiască diferite evenimente culturale; Sala Ofranda poate fi vizitată expoziția temporară de cruci, pristolnice și icoane de vatră, realizate de dl. ing. Dorel Bălăiță, expoziție intitulată sugestiv „Crucea – toiagul călătorului”; Sala Ctitorilor este un culoar de trecere, zonele de expunere fiind cei doi pereți laterali, cu suprafețe generoase, continue, ce permit organizarea în acest spațiu a expozițiilor temporare realizate de diverși creatori din zona Moldovei; Sala Ekklesia: sală de expunere, dar și spațiu liturgic. În acest spațiu sunt expuse obiectele folosite la săvârșirea Tainelor și a Ierurgiilor din viața omului, de la naștere până la înmormântare; Calea Crucii în care se organizează diverse expoziții temporare; Sala Istoria duhovnicească a Moldovei; Sala Baptisteriu – organizată în jurul bazinului în care se săvârșește Taina Sfântului Botez pentru adulți, care dă și numele sălii.

Parteneri ai evenimentului dumneavoastră:
Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Parteneri media ai evenimentului:
Doxologia.ro, Ziarul Lumina, Trinitas TV, Radio Trinitas

  • Acces: Muzeul Mitropolitan Iași poate fi vizitat gratuit nu numai cu ocazia Nopții Muzeelor

  • Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 10.00-21.30

  • Adresă: Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Nr. 16, Cod. 700064, Iași, România (demisolul Catedralei Mitropolitane)

  • Telefon: 0742307759 – Mihai-Alex Olteanu, muzeograf

  • Email: mihai.olteanu@mmb.ro