„Clasic meets modern. People meet historical truth!”
Scurtă descriere a evenimentului:
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în colaborare cu Ansamblul Musica Viva, dorește organizarea unui eveniment sincretic, care să îmbine muzica clasică și cea modernă.
Ansamblul Musica Viva, fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, este gândit, conceput şi realizat ca o manifestare dinamică a muzicii camerale clasice, cu tematici special concepute a fi originale şi autentice. Pasiunea pentru muzica de cameră a dat naştere unor proiecte de succes realizate în ţară şi în străinătate.
Expoziția „Pe frecvențe radio” ilustrează prin intermediul aparatelor radio originale dar și a materialului complementar, eforturile unor temerari inventatori, precum si importantele descoperiri din domeniu ce evidențiază faptul că ingeniozitatea umană nu are limite. În expoziție sunt expuse aparate radio din colecția de tehnică a muzeului, provenite din donațiile făcute de tecuceni. Ca datare istorică ele sunt încadrate în perioada interbelică și postbelică.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” prezintă expoziția „Povestiri din Holocaust. Istorii locale”. Acesta este un proiect care ne încurajează să descoperim o parte a trecutului comunităților în care locuim, să aprofundăm istoria acestora dintr-o perspectivă diferită, cea a experiențelor trăite în perioada Holocaustului de evrei și romi, persecutați, deportați sau exterminați pe criterii arbitrare. Panourile de bandă desenată ne dezvăluie povești de viață ale evreilor și romilor din Galați, trimiși la muncă obligatorie, deportați în Transnistria, excluși din viața economică, socială, culturală. Experiențele lor ne arată că Holocaustul din România este realitatea trăită în perioada celui de-al Doilea Război Mondial de sute de mii de oameni care au fost parte a comunităților noastre.
Seara va mai cuprinde un moment de reconstituiri istorice, prin prezentarea unor uniforme de secol XIX, realizat în colaborare cu Asociația Tomis din Constanța și o proiecție de film.
De asemenea, poate fi vizitată și expoziția de bază.