Personalități craiovene

Scurtă descriere a evenimentului:

Muzeul de Artă Craiova propune publicului vizitator al Nopții Muzeelor, ediția 2022, o expoziție ce cuprinde lucrări de artă reprezentând mari personalități ale Craiovei de altădată. Atitudini, gesturi și priviri conturează chipuri ale oamenilor de seamă din lumea artistică, diplomatică și administrativ-juridică a orașului cu „cea mai aleasă și numeroasă boierime din țară”, așa cum menționează Nicolae Iorga la începutul secolului XX. Lucrări de sculptură, de grafică sau pictură înfățișează portrete precum cel al lui Nicolae Romanescu, primar al Craiovei la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, al lui Alexandru Aman, magistrat, mare filantrop al orașului și frate al pictorului Theodor Aman, al lui Ion Țuculescu, pictor, biolog și medic, alături de portrete ale altor personalități locale.

Cu ocazia acestei expoziții, vom continua tradiția de colaborare cu studenții Facultății de Litere a Universității Craiova. Aceștia vor fi alături de echipa muzeului, în calitate de voluntari, pentru a prezenta vizitatorilor evenimentului „Noaptea Muzeelor ” lucrările expuse. Studenții-voluntari vor prezenta viața și activitatea personalităților craiovene, interacționând cu publicul și folosind un limbaj accesibil, cu precădere tinerilor, într-o prezentare ce oglindește transpunerea plastică în operele de artă prezente în expoziție.

Expoziția „Personalități craiovene” readuce în atenția locuitorilor orașului portretele celor care au făcut ca în capitala Olteniei să se poată vorbi de o reală viață artistică, economică și juridică.

Parteneri ai evenimentului:
Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, Universitatea Națională de Arte București

Parteneri media ai evenimentului:
TVR Craiova, MODERNISM, Revista Mozaicul, Revista Scrisul Românesc, Revista Ramuri, curatorial.ro

  • Acces: gratuit

  • Orar: 15.00 – 22.30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Calea Unirii, Nr 15, Craiova, Dolj
  • Telefon: 0251.412.342

  • Email: muzeuartacv@gmail.com

  • Website: www.muzeuldeartacraiova.ro
  • Retele sociale: FacebookInstagram