NOAPTEA MUZEELOR 2022 LA PALATUL CULTURII IAȘI

 1. Muzeul Etnografic al Moldovei

Scurtă descriere a evenimentului:

 1. Târgul Meșterilor Populari, 13-15 mai 2022, ediția a XXII-a

Manifestarea reunește la Iași aproximativ 60 de meşteri populari din diferite zone etnografice ale României, care susțin, prin intermediul lucrărilor lor, păstrarea şi promovarea meşteşugurilor, precum și transmiterea acestora către noile generații, în spiritul respectului pentru tradiţie şi bun gust autentic.

Organizatori: Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”

 1. Expoziția Națională de Artă Naivă „Saloanele Moldovei”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Manifestarea, ajunsă la cea de-a XXI-a ediție, reunește lucrări semnate de nume consacrate în domeniul picturii naive din România.

 1. Muzeul de Artă

Scurtă descriere a evenimentului:

„Obiectele restaurării”. O expoziție de Ștefan Câlția

Mai mult decât o expoziție – un dialog, o poveste despre obiecte de altădată, despre case care nu au fost lăsate să se piardă și despre oameni care păstrează în sufletul lor frumusețile adevărate.

Organizatori: Galeria Artep, în parteneriat cu Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

 1. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 19.00 – 23.30

Scurtă descriere a evenimentului: 

 1. Expoziția temporară „RetroRadio – Istorie, tehnică și divertisment” ilustrează prin intermediul a peste 80 de obiecte originale (aparate de emisie – recepție, radioreceptoare, difuzoare, accesorii utilizate în radiocomunicații, broșuri și reviste de specialitate ș.a), dar și a materialului complementar (fotografii și informații prezentate pe diverse suporturi tipografice), eforturile deosebite ale inventatorilor, descoperirile importante din domeniu, evenimentele tragice rămase în conştiinţa publică chiar şi până azi (vasul Titanic se scufunda lent în timp ce radiotelegrafistul transmitea încontinuu, la 15 aprilie 1912, semnalele S.O.S.), audiţiile publice, entuziasmul sau perplexitatea oamenilor în faţa acestei invenții, ce evidențiază faptul că ingeniozitatea umană nu are limite.
 1. Expoziția „Memoria sunetului. Suporturi de înregistrare în diversitate” prezintă în mod cronologic evoluția înregistrării și redării sunetului, de la cilindrul cu știfturi, la banda magnetică.
 1. Expoziția foto-documentară „Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu» – Istoric, colecții și colecționari” este concepută ca o incursiune în povestea creării și evoluției muzeului, completând documentar expozițiile actuale deschise publicului vizitator.
 1. Muzeul de Istorie a Moldovei

Scurtă descriere a evenimentului: 

 1. Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice” prezintă publicului spectaculoasa ceramică pictată, caracterizată prin exuberanţa motivelor spiralice, varietatea, simetria şi complexitatea compoziţiilor, străvechiul complex cultural Cucuteni-Tripolie fiind una dintre civilizaţiile cele mai fascinante ale Europei preistorice. 
 1. Expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”, un eveniment organizat de Muzeul de Istorie a Moldovei ce aduce în prim plan împlinirea a 20 de ani de la adoptarea monedei euro.
 1. Expoziția „Lucruri care dor”. Expoziția „Lucruri care dor” (Bitter Things) este un proiect expoziţional bazat pe cercetare, creat de spațiul de artă contemporană din Berlin, bi’bak, care explorează impactul migraţiei de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante din Europa de Est şi a copiilor lăsaţi în urmă. Expoziția adună câteva obiecte personale și mărturiile emoționante ale acestora, care pot fi urmărite și ascultate, prin intermediul a 16 ”cabine telefonice”, care au câte un receptor și un ecran, unde povestea e relatată bilingv (română și engleză).

Sunt 16 povești, care descriu drama pe care o simt copii rămași acasă și părinții, plecați la muncă în țările mai dezvoltate, pentru a le asigura celor de acasă, cele necesare pentru un trai decent.

Eveniment organizat de Centrul Cultural German Iași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” – Muzeul de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Goethe-Institut. 

Parteneri media:

Cărturești, TVR Iași, Radio România Iași, Bună Ziua Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Adevărul, Wink, Prima TV, TeleM, IașiLive, AltIași, InOras.ro, Iașul Cultural, LaIași, Agora Press, Trustul de presă „Apollonia”, Jurnalul Ieșean, Radio Trinitas, Viva FM, Timpul, Totul despre cultură.

 • Acces: gratuit

 • Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 19.00 – 23.30

 • Adresă: Iași, P-ța Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1

 • Telefon: 0232.27.59.79

 • E-mail: muzeuletnografic@yahoo.com

 • Retele sociale: Facebook