Expoziția de pictură ”TRIPTYKON”; Expoziția ”Coroana Reginei Maria”; Expoziția ”Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste.”

Scurtă descriere a evenimentului:

 1. Muzeul de Artă Piatra-Neamț, sub egida Complexului Muzeal Național Neamț, prezintă expoziția de pictură TRIPTYKON, cu participarea artiștilor bucureșteni Jan Albu, Matei Enric și Laurențiu Midvichi. Proiectul celor trei artiști contemporani, prezintă un triptic expozițional în care fiecare discurs plastic, prin originalitatea și sinceritatea sa, coagulează un amplu spectacol vizual unitar, dar în același timp divers.
 2. Cu ocazia aniversării centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Complexul Muzeal Național Neamț organizează o expoziție eveniment prin prezentarea Coroanei Reginei Maria, capodoperă a artei metalului prețios european din secolului al XX-lea, aflată în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României. După Încoronare și serbările care au urmat la București pe 16-17 octombrie 1922, coroana a fost dusă la Castelul Peleș, unde s-a păstrat până în anul 1970. Coroana, creație de excepție a tezaurului patrimoniului cultural national,a fost expusă o singură dată în acest interval de timp, la Ateneul Român, în 1938, cu ocazia vernisării Marii Fresce a istoriei naționale. Din anul 1972 se află în sala Tezaura Muzeului Național de Istorie a României. Și după căderea regimul totalitar comunist, insolita coroană a rămas în cea mai mare parte a timpului în fostul Palat al Poștelor de pe Calea Victoriei, importanța sa artistică și istorică nepermițând o circulație intensă a acestui excepțional bun cultural.

  Asistăm astfel la ocazia unică de a admira în Sala Tezaur a Muzeului de Artă Piatra-Neamț superba coroană a suveranei României Întregite, cea mai fascinantă și iubită membră a familiei regale. Prin intermediul unor panouri foto-documentare vizitatorii vor afla istoricul acestui prețios însemn al regalității.

 3. Începând din data de 14 mai 2022, timp de două luni, expoziția Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste va putea fi vizionată la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, vernisajul organizându-se în deschiderea evenimentului Noaptea Muzeelor în prezența Corinei Chiriac și a curatorului expoziției, cercetător științific dr. Cristina Păiușan-Nuică.

Parteneri și sponsori ai evenimentului dumneavoastră:
Pop-Cola (pentru expoziția Coroana Reginei Maria)
Muzeul Național de Istorie a României (pentru expoziția Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste)

Parteneri media ai evenimentului:
Radio Romania Cultural, TVR Iași, Jurnal FM, Trinitas TV

 • Acces: gratuit

 • Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18.00 – 24.00

 • Adresă: Muzeul de Artă Piatra-Neamț, Piața Curtea Domnească

 • Telefon: 0233.217.496

 • Email: muzeupn@yahoo.com
 • Retele sociale: Facebook