Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După ”Identități Fragile” (2021), acum vom ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. ”De ce mai stai cu el!?” s-a deschis pentru vizitatori în data de 6 mai, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni, iar de Noaptea Muzeelor accesul va fi gratuit. 

Muzeul este construit în jurul unui concept fluid care a pornit de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic care ne-a schimbat vizibil viața.   

Muzeul Pandemiei propune un nou proiect care mută acum accentul de la rutinele și comportamentele modificate sau anulate, la agresiunile sexuale și la violențele fizice sau verbale împotriva femeilor mai ales în perioada 2020-2021, atunci când am trăit mai mult în ”bule”.

De asemenea, ne-am gândit să dăm spațiu de exprimare în expoziție unor artiști și organizații prietene care au documentat și prezentat abuzurile și violențele în familie sau cele din mediile instituționalizate (centrele de plasament din perioada comunistă).

Teatrul Apropo este partener principal al proiectului și va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.

Website-ul proiectului este www.identitatifragile.com, acolo unde vom avea și o variantă online a expoziției, după 15 mai, așa cum am procedat și cu expoziția de debut.

Expoziția este la ARCUB, Hanul Gabroveni, Strada Lipscani nr. 84-90, sector 3, București.

Program de vizitare:
06 – 15 mai ;  L-D 12.00 – 20.00 / 16 – 31 mai ;   L-D 14.00 – 19.00
01 – 15 iunie ; L-D 12.00 – 20.00 / 16 – 29 iunie ; L-D 14.00 – 19.00 

”Muzeul Pandemiei. De ce mai stai cu el!?” este un proiect marca Rețeaua Națională a Muzeelor din România, susținut de ARCUB și de Primăria Municipiului București.

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. 

Echipa expoziției:

Dragoș Neamu – manager de proiect
Anca Miron și Sonia Constantinescu – design de expoziție
Andrei Oană – design de lumini
Paul Breazu – consultant audio
Ruxandra Pătrașcu – realizare interviuri
Andrei Boanță – înregistrare și mixaj audio
Curatoriată de Simona Constantin 

Mulțumiri speciale tuturor celor care au acceptat să ne povestească experiențele lor:

Eleonora Pokola
Alexandra Bușilă
Adrian Călea
Danna
Claudia Postelnicescu, avocat pentru drepturile femeilor
Oana Maria Zaharia, activistă feministă/inițiatoare a unui grup de suport
Cosmin Meleacă, psihoterapeut 

Expoziția va da spațiu de exprimare unor artiști și organizații prietene care au documentat și prezentat abuzurile și violențele în familie sau cele din mediile instituționalizate. Conceptul expoziției este întregit de lucrarea sonoră a artiștilor Anamaria Pravicencu și Vasile Leac,  colaborarea cu PosterXpoem  (hyperlink – http://www.posterxpoem.com/) și de showcase-ul proiectelor marca Muzeul Abandonului (HYPERLINK – https://muzeulabandonului.ro/) , Fragile Society (HYPERLINK – https://fragile-society.org/) , Asociația STORYSCAPES (HYPERLINK – http://storyscapes.wordpress.com/) și ANAIS (HYPERLINK – https://www.asociatia-anais.ro/home).

Teatrul Apropo (HYPERLINK – https://teatrulapropo.ro/) este partener principal al proiectului și va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei. 

Ideea unui Muzeu al Pandemiei aparține Andreei Lupu