Pe 14 mai 2022, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Ansamblul Moara de hârtie – Satul meşteşugurilor din Comana va fi deschis vizitării. Vor putea fi vizitate atât Atelierul-Muzeu dedicat tiparului manual și legătoriei de carte, unul dintre atelierele de manufacturare a hârtiei și atelierele de meșteșuguri (țesut, lucru cu papura, fierăria, modelaj ceramică, tâmplăria) și Bucătăria Dealul Morii, o bucătărie care are caracter social, la care vă vom pregăti mâncare la ceaun, plăcinte dulci și sărate, siropuri și cafele.

Cei care doresc pot susține, prin achitarea de meniuri în așteptare, cele 21 de persoane din comunitate care primesc mâncare gratuită de la noi.

Seara va avea ca element central o acţiune de istorie vie dezvoltată în jurul ideii de meşteşuguri medievale şi a datei atestării documentare a comunei Comana.

Începând cu orele 19.00 va debuta programul de muzeografie şi istorie vie susţinut de Ioan-Dan Rusen, muzeograf al Muzeului Judeţean Giurgiu, constând în prezentarea unei replici de costum medieval al unui oştean valah, caracteristic secolului XV, completată în paralel cu realizarea finisării unui scut defensiv. Muzeograful costumat va interacţiona cu vizitatorii, oferind informaţii, descriind diferite elemente de panoplie ale echipamentului medieval şi prezentând aspecte ale istoriei locale.

Partea a doua a manifestării va consta în decorarea picturală a elementelor heraldice de pe câmpul frontal al scutului, anume sigla ramurii Drăculeştilor din casa domnitoare a Basarabilor.

În jurul orelor 22.00, ne mutăm în jurul unui foc de tabără, unde poveștile curg mai ușor însoțite și de mâncare gustoasă, o plăcintă sau o cană cu vin.