Recomandarea Rețelei Naționale a Muzeelor din România pentru un alt model de entitate muzeală, cu o interfață specifică industriilor creative, este Castelul Artelor, fostul Turn de Apă din Drobeta Turnu-Severin. Este un monument iconic al orașului, restaurat în anul 2014, acum dinamizat cu o contribuție majoră a specialiștilor Rețelei Naționale a Muzeelor din România și a Zeppelin Studio.

Primul monument istoric din România refuncționalizat complet din fonduri oferite de către Administrația Fondului Cultural Național își deschide porțile cu ocazia Nopții Muzeelor. Elementul comun ”Apa” leagă conceptual toate cele 3 expoziții tematice aflate pe inele superioare ale Turnului de Apă, actual Castel al Artelor:

  1. O expoziție despre fosta Insulă Ada-Kaleh, reprezentată prin instalații acvatice animate cu tehnologii de realitate augmentată (pont – vechi cărți poștale despre insulă prind viață);
  1. O expoziție despre eco-sistemul Dunării la Drobeta, reprezentată sub forma unor instalații mecanice și video care reconstituite elemente civilizaționale, biologice și culturale ale arealului, din perspective neașteptate;
  1. O expoziție care reactivează memoria istorică a locului, sub forma unor reconstituiri ale instalațiilor care asigurau odinioară aducerea apei în oraș, filtrarea și distribuția ei ulterioară pentru a deservi comunitatea locală – instalații interactive recomandate mai ales copiilor.

Tot aici, la inelul 1, a fost inaugurat de curând primul spațiu colaborativ (co-working space) dintr-o instituție publică de cultură. Managerii culturali și creativii din mediul asociativ, fără un sediu de lucru, au șansa să se întâlnească și să aibă la dispoziție o serie de resurse (arhivă digitală, cele 3 expoziții, tehnologie) necesare documentării, interpretării, expunerii și incubării de proiecte culturale și curatoriale de valorificare a patrimoniului local și regional. Aici, experții muzeali, antreprenorii culturali și creativii sunt ajutați să înțeleagă patrimoniul cultural și pot genera servicii culturale originale cu instrumente artistice și digitale.

Am ales să dezvoltăm un muzeu-hub care exploatează inovația curatorială și tehnologică pentru valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului.